Per 1 juni 2020 is het verplicht om mondkapjes te dragen als je gaat reizen met het openbaar vervoer. Maar hoe moet je een mondkapje precies dragen? Hoe vaak kun je een mondkapje gebruiken? En ben je beschermd tegen het coronavirus als je een mondkapje draagt? DenBosch Fashion geeft antwoord op veelgestelde vragen over mondkapjes.
De herbruikbare mondkapjes van DenBosch Fashion
Wanneer ben je verplicht om een mondkapje te dragen?
Omdat het in het openbaar vervoer moeilijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, is het per 1 juni 2020 verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen als je gaat reizen met het openbaar vervoer. Dit geldt niet alleen voor reizigers, maar ook voor medewerkers in het openbaar vervoer.
In alle andere gevallen is het dragen van een niet-medisch mondkapje niet verplicht. Je hoeft dus geen mondkapje te dragen als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen, als je een blokje omgaat of als je naar de kapper gaat. Maar het mag natuurlijk wel.
Waar kun je een niet-medisch mondkapje kopen?
Niet-medische mondkapjes zijn verkrijgbaar bij DenBosch Fashion, zowel online als in de winkel. Wij hebben voldoende mondkapjes op voorraad, omdat wij al in een vroeg stadium zijn begonnen met het ontwikkelen hiervan.
Welke mondkapjes zijn goed?
Mondkapjes die bij DenBosch Fashion worden verkocht houden de meeste virusdeeltjes tegen. Het gaat dan om deeltjes ter grootte van drie micron (drieduizendste millimeter). Daarmee doen de mondkapjes van DenBosch Fashion niet onder voor chirurgische maskers die in de zorg gebruikt worden.
Hoe moet je een mondkapje dragen?
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk dat je een mondkapje op de juiste manier opdoet, draagt, afdoet en weggooit. Hieronder lees je hoe dat doet:
- Stap 1: reinig je handen met water en handzeep of desinfecterende handgel voordat je het mondkapje opdoet.
- Stap 2: gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Raak de binnenkant van het mondkapje niet aan. Zorg ervoor dat het mondkapje je mond én je neus bedekt en zorg ervoor dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht.
- Stap 3: raak het mondkapje niet aan tijdens het dragen. Doe je dit wel, reinig dan je handen met water en zeep of desinfecterende handgel.
- Stap 4: vervang het mondkapje door een nieuw exemplaar zodra het vochtig is. Gebruik mondkapjes die geschikt zijn voor eenmalig gebruik niet opnieuw.
- Stap 5: doe het masker af door middel van de touwtjes of elastieken. Raak het mondkapje niet aan. Gooi het masker onmiddellijk weg in een gesloten afvalbak. Reinig daarna je handen met water en zeep of desinfecterende handgel.
Ben je beschermd tegen het coronavirus als je een mondkapje draagt?
Met een niet-medisch mondkapje bescherm je niet jezelf, maar de mensen om je heen. Een niet-medisch mondkapje filtert namelijk alleen uitgeademde lucht, niet de lucht die je zelf inademt. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is een aanvulling op de andere hygiënemaatregelen, zoals vaak en grondig je handen wassen.
Hoe vaak kun je een mondkapje gebruiken?
Wegwerp-mondkapjes kun je maar één keer gebruiken. Je kunt deze mondkapjes ongeveer drie uur dragen. Daarna moet je ze weggooien. Mondkapjes mogen bij het restafval. Naast wegwerp-mondkapjes bestaan er herbruikbare mondkapjes. Deze mondkapjes kun je wassen in de wasmachine op tenminste 60 graden. Gebruik geen wasverzachter.
Hoe moet je een herbruikbaar mondkapje bewaren?
Bewaar een schoon, herbruikbaar mondkapje zo steriel mogelijk in een schoon, afgesloten zakje of bakje. Stop ze niet los in je jaszak, broekzak of tas. Wegwerp-mondkapjes kun je niet bewaren.
Ontstaan er tekorten in de zorg als iedereen mondkapjes gaat dragen?
Nee, niet-medische mondkapjes worden namelijk niet gebruikt in de zorg.
Moeten mensen met een contactberoep een mondkapje dragen?
Nee, voor mensen met een contactberoep, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en pedicures, is het niet verplicht om een mondkapje te dragen. Dat geldt ook voor hun klanten. Maar ook hier geldt: het mag natuurlijk wel. Mensen met een contactberoep die een mondkapje willen dragen, dienen een niet-medisch mondkapje te dragen.
Hoe kun je zelf een mondkapje maken?
Naast het kopen van mondkapjes, is het ook toegestaan om zelf een mondkapje te maken. Dit heb je nodig om zelf een mondkapje te maken:
- Een stuk textiel (bijvoorbeeld een oud t-shirt of een oude theedoek)
- Elastiek
- Een schaar
- Naald en draad of een naaimachine
Zo maak je zelf een mondkapje:
- Stap 1: was het textiel op 60 graden.
- Stap 2: knip twee stukken textiel uit van 20 bij 27 centimeter. Knip twee stukken elastiek van 18 cm lang af.
- Stap 3: leg de stukken textiel op elkaar. Vouw de lange zijden een halve centimeter om en naai de stukken aan elkaar vast.
- Stap 4: vouw de korte zijden van het textiel ruim anderhalve centimeter naar binnen en naai ze vast.
- Stap 5: trek het elastiek door de vouw aan de korte zijde en maak er een knoop in, zodat er een lus ontstaat.
- Stap 6: zorg ervoor dat de lus niet te groot is en dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht.
- Stap 7: schuif de knoop in de zoom, zodat je deze niet meer ziet. Rimpel de stof zodat het mondkapje goed over je mond, neus en kin past en naai tot slot het elastiek vast aan de stof.
Wat moet je doen als je klachten hebt?
Heb je klachten, zoals verkoudheid, keelpijn, hoesten en/of koorts? Blijf dan thuis en ziek goed uit. Heeft je partner, kind of huisgenoot klachten? Dan blijft iedereen thuis totdat iedereen tenminste 24 uur klachtenvrij is.
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de voorlichting van de Rijksoverheid. Voor de meest betrouwbare en recente informatie over het coronavirus verwijzen we je naar het RIVM.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Reactie plaatsen
Reacties