Wat is een coupeuse of coupeur?

Een coupeuse of coupeur naait nieuwe kleding of vermaakt bestaande kleding voor klanten. Andere benaming voor een coupeuse zijn ook wel kleermaker, kleermaakster of naaister. Welke werkzaamheden een coupeuse precies uitvoert is meestal afhankelijk van de soort werkgever, omdat een coupeuse over het algemeen ook andere werkzaamheden kan uitvoeren zoals patroontekenen en het ontwerpen van kleding.

 

Als coupeuse kan je werkzaam zijn in verschillende soorten bedrijven, zoals in een modezaak waar de belangrijkste werkzaamheden bestaan uit het helpen passen van kleding en het passend maken van de kleding. Een coupeuse/coupeur kan ook werkzaam zijn in een naaiatelier. In een atelier wordt kleding in elkaar gezet aan de hand van modellen en een patroon. Voor het beroep coupeuse bestaan verschillende opleidingsmogelijkheden, die kunnen variëren van een cursus, een Mbo-opleiding tot een Hbo-opleiding.

 

Coupeuse & coupeur in dienst van kledingwinkels

Er zijn vandaag de dag nog genoeg kledingwinkels te vinden die een coupeuse of mannelijke coupeurs aan het werk hebben, zodat de gekochte kleding direct op maat gemaakt kan worden voor de klant. Meestal moet de klant wel even wachten op de kleding, maar met de snelservice kledingreparatie is dit meestal binnen een uur vermaakt. Als de coupeuse de kleding klaar heeft, kan de klant deze nog een keer passen om te controleren. Een coupeuse komt meestal om de hoek kijken als het om bijzondere kleding gaat, zoals maatpakken of het vermaken van bruidsjurken.

 

Coupeuse met een eigen Kledingreparatie winkel

Daarnaast is het niet ondenkbaar dat een coupeuse/coupeur de kledingreparatie werkzaamheden onderbrengt in een eigen naaiatelier, omdat kleding en mode nu eenmaal belangrijk zijn in het hedendaagse leven van mensen. Als coupeuse/coupeur is het belangrijk dat je over veel kennis beschikt die niet alleen te maken heeft met het kunnen vermaken van kleding. Textielkennis en het zelf kunnen ontwerpen van kleding zijn net zo belangrijk. Een leuk voorbeeld zijn wij als eigenaren van DenBosch Fashion. We hebben jaren lang ervaring hebben opgedaan en zijn op deze manier onze eigen kledingreparatie & stomerij begonnen in 's-Hertogenbosch.

 

Op zoek naar een goede coupeuse?

Wanneer je op zoek bent naar een coupeur of coupeuse hebben we een handig overzicht gemaakt. Per provincie kan je een goede kleermaker of coupeuse zoeken.

 

PATROONTEKENEN

Door het patroontekenen kan iemand zelf kleding ontwerpen en daarna maken. Om dit te leren kan iemand ook de opleiding volgen tot naaister. Tijdens de opleiding naaister wordt tekenen vaak meegenomen. Door het zelf tekenen van kleding bent u verzekerd van een uniek ontwerp waar niet snel iemand anders mee loopt.

Patroontekenen wordt tegenwoordig meestal op de computer gedaan, omdat dit sneller en beter werkt dan vroeger toen het nog met papier en potlood ging. Het tekenen van een goed patroon is een tijdrovende klus.

Wie zelf een patroon wil gaan tekenen moet eerst een idee hebben om te maken. Het bedenken van een idee is vaak al lastig genoeg, en kost vaak veel tijd. Grote kledingmerken besteden hier dan ook veel tijd aan, omdat het ontwerp zo belangrijk is voor de kleding.

Wie zelf kleding wil gaan ontwerpen en maken maar niet goed weet hoe er begonnen moet worden, kan in de buurt een workshop volgen samen met andere kledingontwerpers om de beginselen onder de knie te krijgen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.